2013-07-23 14:55:37• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetiben beteltek az állami helyek

Az elmúlt hét a beiratkozásról szólt a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanszékein, így a Szatmárnémeti kirendeltségen is. A szatmári megyeszékhelyen összesen 84-en iratkoztak be, mind a helyi közigazgatás szakon, mind pedig az óvónő és- tanítónőképző szakon valamennyi állami finanszírozású hely betelt. Ezzel együtt szeptemberben lesz egy újabb beiratkozási időszak.

Amint Suta Stefan, a közigazgatási kar igazgatója megkeresésünkre elmondta, a magyar tagozatra 18-an iratkoztak be. Amennyiben mindannyian elfoglalják helyeiket, akkor a 15 államilag finanszírozott hely már be is telik. Hasonló a helyzet a román tagozaton is, ahol 18 ingyenes helyre 34-en jelentkeztek. A magyar tagozaton összesen 35, a román tagozaton pedig 32 fizetéses helyet írt jóvá a minisztérium, ezek nagy része tehát még betöltésre vár.

Nem ilyen nagy az érdeklődés a román nyelvű távoktatás iránt, hisz a 30 helyre alig négyen jelentkeztek.

Szintén elfogytak az állami helyek az óvó-és tanítónőképző szakon, ahová összesen 28-an jelentkeztek - az ingyenes helyek száma viszont 15. Ez egyben azt jelenti, hogy még 15 nappali és 17 távoktatásos hely vár betöltésre - ezek valamennyien költségtérítésesek, mondta el Végh Béla, a kar igazgatója.

A BBTE egészére 11.300-an iratkoztak be. A legkeresettebb szaknak idén a közgazdaságtan bizonyult, ahol 654 helyre 1609-en jelentkeztek. A második helyen a pszichológia áll 1213 jelentkezővel (345 hely áll rendelkezésükre), a harmadikon pedig a földrajz - erre 1065-en iratkoztak be, ők 410 helyért „küzdhetnek meg". Éppen csak lemaradt a dobogóról a politikatudományok, közgazigazgatás és kommunikáció szak, ahol 466 helyre 1018-an jelentkeztek.

Az üresen maradt helyek betöltése érdekében szeptemberben szerveznek majd egy újabb beiratkozási időszakot. Addig is felhívnánk a leendő egyetemisták figyelmét: július 26-ig vissza kell jelezniük, szeretnék-e ténylegesen betölteni a megszerzett helyeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: